navi

h





Double A Ku 20







How’s  the  plan?  Okay?”  Datin  Zulaikha  mundar-mandir  di  dalam  biliknya  sambil  memegang  Iphone  6  ke  telinga.  Nuha  Qareena  yang  terdengar  bunyi  suara  seseorang  lantas  berdiri  di  sebalik  pintu.
I  don’t  care.  It  has  to  work  out.  Malam  esok  aku  akan  pastikan  perempuan  tu  hidup  merana  dan  terseksa.  Biar  dia  menyesal,  biar  dia  melutut  depan  aku  minta  ampun.  Dia  ingat  dia  dah  bagus  sangat  ke  sebab  dapat  jejakkan  kaki  dalam  keluarga  aku  ni?”  Perempuan  tua  tak  sedar  diri  itu  menghamburkan  kemarahannya.  Menantunya  pula  masih  lagi  memasang  telinga.  Apa  pula  rancangan  orang  tua  keparat  ni?  Tak  habis-habis  lagi  nak  mengugut  aku?  Apa  lah  agaknya  yang  ada  dalam  fikiran  dia  sekarang?            
“Bagus.  Tapi  kau  kena  ingat,  Aisyah.  Jangan  bagi  anak  buah  kau  spoil  lagi  macam  hari  tu.  Kalau  tak  kau  jangan  harap  lah  nak  dapatkan  bahagian  kau  yang  kita  bincangkan  semalam  dan  aku  tak  jamin  Raihanah  tak  akan  buat  benda  yang  tak  sepatutnya  nanti.  Sebab  aku  tahu  anak  kau  tu  sanggup  buat  apa  sahaja  demi  anak  aku,  kan?”  Datin  Zulaikha  sudah  bernada  amaran.  Hampir  terbuntang  mata  Nuha  Qareena  mendengarnya.  Datin  Aisyah?  Dia  pun  bersubahat  sekali?  Sudah  tiada  kerja  lain  ke  manusia-manusia  ni?
You  don’t  need  to  worryEverything  is  under  control,  just  leave  it  to  me.  Ini  bomoh  Thailand  terbaik  punya  aku  jumpa.  Aku  tak  hairan  kalau  setakat  silat  taekwando  dia  tu.  Duit  kat  tangan  aku  yang  berlambak  ni  berpuluh  ganda  lagi  hebat  dari  self  defense  perempuan  tak  guna  tu.  Biar  dia  sedar  sedikit  yang  langit  tu  tinggi  ke  rendah.  Geram  betul  aku!”  Nuha  Qareena  yang  begitu  khusyuk  mendengar  itu  tidak  sedar  telefon  bimbitnya  terlepas  dari  genggaman.  Bunyi  hempasan  tersebut  membuatkan  Datin  Zulaikha  terkelu.
“Aisyah,  I’ll  call  you  back.  Okay,  bye.”  Cepat-cepat  Datin  Zulaikha  menutup  telefon  bimbitnya.  Matanya  dapat  menangkap  bayang-bayang  hitam  di  luar  bilik.  Perlahan-lahan  kakinya  melangkah  menuju  pintu  lalu  dibukanya.  Takkanlah...  tiada  sesiapa.  Mungkin  perasaan  aku  aje  agaknya.  Fuh,  selamat.  Hatinya  merumuskan  lega.
Fikirannya  kembali  ke  alam  realiti  selepas  terdengar  bunyi  jam  menunjukkan  pukul  12  malam.  Nuha  Qareena  berdiri  bosan  di  balkoni  biliknya.  Batang  hidung  suaminya  masih  lagi  belum  muncul-muncul.  Hari  ini  bukannya  hari  pertama  dia  berdiri  di  balkoni  tetapi  sudah  3  minggu  keadaan  seperti  ini  berlarutan.  Tengku  Avian  sentiasa  pulang  lewat  malam  disebabkan  sibuk  dengan  penyediaan  kertas  kerja  untuk  mendapatkan  tender  bernilai  jutaan  ringgit.
Dalam  mengelamun,  Nuha  Qareena  dikejutkan  dengan  bunyi  enjin  kereta  di  perkarangan  rumah  banglo  itu.  Gadis  itu  lantas  meniti  tangga  ke  bawah.  Rutin  harian  seperti  biasa  menyambut  kepulangan  suaminya.
“Assalamualaikum.  Not  sleep  yet?”  Tengku  Avian  tersenyum  sambil  melangkah  ke  dalam  rumah  diikuti  mamanya  dan  Raihanah.  Raihanah?  Apa  yang  perempuan  ni  buat  kat  sini?  Tanpa  memikirkannya,  Nuha  Qareena  terus  menyalam  dan  mencium  tangan  lelaki  itu.
“Waalaikumsalam.  Belum...  Tunggu  abang  balik  lah  ni.”  Tutur  Nuha  Qareena  sengaja  mahu  meloyakan  tekak  kedua-dua  manusia  di  tepinya.  Dia  sudah  mencebik.
Come.”  Tengku  Avian  sekadar  tersenyum  lalu  bahu  isterinya  diraih.  Raihanah  dan  Datin  Zulaikha  hanya  memandang  dengan  pandangan  menyampah. 
“Abang  plan  nak  travel  this  weekend.  Sayang  cakap  aje  nak  pergi  mana.  Sebab  lusa  abang  dah  ambil  cuti.”  Tengku  Avian  tersenyum  melihat  perubahan  wajah  isterinya  itu. 
“Alhamdulillah.  Nanti  Nuha  survey  mana  tempat  yang  best!  Apa  pun  berlaku  lepas  ni  abang  mesti  temankan  Nuha  eh?”  Nuha  Qareena  mengukirkan  senyuman  tetapi  tidak  bergula  kerana  dia  tahu  esok  akan  ada  sesuatu  yang  buruk  bakal  menimpanya.  Perlu  ke  aku  beritahu  Avian?  Kalau  aku  beritahu  juga  dia  percaya  ke  nanti?  Hatinya  sudah  berlagu  gusar.
Anything  for  you.”  Tangan  mulus  kepunyaan  Nuha  Qareena  dibawa  ke  bibir.  Gadis  itu  hanya  menggeleng  perlahan  apabila  diperlakukan  sebegitu.  Itu  angau  bunga-bunga  dia  lagi  lah  tu.
Adegan  tersebut  membuatkan  Raihanah  semakin  tidak  senang  duduk.  Nafasnya  sudah  turun  naik  menahan  geram.  Berbagai  helah  yang  mereka  lakukan  agar  Tengku  Avian  tidak  pulang  ke  rumah  awal.  Berbagai  alasan  telah  dicipta  bagi  merenggangkan  hubungan  mereka.
Nuha  Qareena  duduk  di  balkoni  sambil  memegang  novel  karya  Hlovate.  Dia  tidak  dapat  melelapkan  mata  disebabkan  asyik  memikirkan  rancangan  jahat  yang  diaturkan  oleh  mamanya  itu.  Dengan  itu,  dia  cuba  membaca  novel  namun  tidak  berjaya  mengusir  perasaan  risaunya.  Gadis  itu  sempat  mengerling  sekilas  pada  Tengku  Avian  yang  nampak  sungguh  lena  itu.  Tanpa  sedar,  bibirnya  menarik  senyum.
Tiba-tiba,  pintu  biliknya  diketuk.
Nuha  Qareena  melangkah  laju  ke  pintu.  Terus  tombol  pintu  dipulas.  Raihanah  sudah  berdiri  di  muka  pintu.  Mereka  berpandangan.  Lagaknya  seperti  mahu  berperang  di  medan  peperangan  sahaja.
“Mana  Avian?  I’ve  something  to  tell  to  him.”  Kasar  suara  Raihanah  menanyakan  Tengku  Avian.  Jari-jemarinya  sudah  menggenggam  penumbuk.
Nuha  Qareena  hanya  merenungnya  dengan  pandangan  yang  tajam.
“Dah  macam  tak  ada  hari  esok  pula  kan  kau  nak  beritahu  dia?  Takkan  tak  puas  lagi  jumpa  kat  office  sampai  malam-malam  macam  ni  pun  nak  jumpa?”  gadis  itu  selamba  menyindir.  Dia  sama  sekali  tidak  mahu  menghiraukan  perasaan  wanita  di  hadapannya.      
Raihanah  sudah  menunjukkan  sikap  kurang  ajar.  Tangannya  ingin  menolak  daun  pintu  tersebut  namun  Nuha  Qareena  menolaknya  semula.  Lantas  pergelangan  tangan  Nuha  Qareena  dicengkamnya  kuat.  Merah  padam  muka  gadis  itu  dibuatnya.  Dengan  pantas  rambut  panjang  mengurai  Raihanah  ditarik  kasar.  Wanita  itu  sudah  hendak  menjerit.
“Diam!  Kalau  tak  hancur  mulut  kau  aku  lempang  nanti.”  Nuha  Qareena  memberi  amaran  keras  sebelum  menolak  kepala  wanita  itu  menyebabkan  Raihanah  tidak  berani  bersuara.  Takut  rasanya  mahu  melawan  balik.
“Malam  esok  kau  tahulah  nasib...”  belum  sempat  Raihanah  menghabiskan  ayatnya,  terus  pintu  ditutup  kuat.  Raihanah  hanya  mampu  membeliakkan  mata.  Perempuan  ni  baru  sebulan  duduk  dalam  rumah  ni  dah  kurang  ajar!  Kurang  asam  kau,  Nuha!  Dia  menggigit  bibir  menahan  geram. 

...............................................................................................................................

Tengku  Avian  sekeluarga  memilih  meja  makan  di  bahagian  hadapan  menghadap  pentas.  Malam  ini  kesemua  warga  Bestari  Holdings  sebulat  suara  mahu  mengadakan  majlis  Malam  Dua  Dekad  di  Dewan  Seri  berhampiran  pantai  bersempena  ulangtahun  syarikat  papanya  itu.  Tengku  Avian  terus  duduk  di  sebelah  Nuha  Qareena. 
“Wah,  ada  fashion  show  lah  malam  ni,  bang.”  Tutur  Nuha  Qareena  sambil  memandang  ke  arah  pentas.
Mikael  Izzat  dan  Qhabel  Qusyairi  masing-masing  menunggu  majlis  bermula.  Thaqiff  Omar  pula  sedang  bersiap  sedia  untuk  persembahan  silap  matanya  sebentar  lagi.  Datin  Zulaikha  dan  Siti  Raihanah  sedang  asyik  berbual.  Tiba-tiba,  leher  Nuha  Qareena  dipeluk  dari  belakang.
“Mak  kau!”  latah  Nuha  Qareena.  Dia  mengusap-usap  dadanya  beberapa  kali.  Pantas  gadis  itu  menoleh  ke  arah  kawan  lamanya  semasa  di  sekolah  menengah  itu.
“Sarah!  Aku  ingatkan  siapa  lah  tadi.  Boleh  tak  bagi  salam  dulu,  buat  sakit  jantung  aku  aje.”  Nuha  Qareena  hanya  mencebik.  Tengku  Avian  dan  rakannya  sudah  tersenyum  melihat  gelagat  gadis  itu.
“Ya  Allah,  Nuha!  It’s  been  a  long  time  we  haven’t  seen  each  other.  Rindu  gila  kat  kau.  Sorry  lah  hari  tu  girls  party  aku  tak  jadi.  Ada  emergency  pula  masa  tu.”  Nuha  Qareena  hanya  tersengih. 
It’s  okay.  Miss  you  too.  Big  time.  You’re  still  the  same  Sarah.  Tapi  makin  cantik  dari  dulu.  Apa  rahsia?”  gadis  itu  sekadar  tersengih  mengusik.  Asfar  Sarahah  dipandang  lama.
“Hish,  ada-ada  aje.  Kau  tu  apa  kurangnya.  Tak  pernah  nak  berubah  melatahnya.”  Berkerut  dahi  Nuha  Qareena  mendengar  ayat  rakannya  itu.  Tengku  Avian  sudah  tergelak  kuat.  Terus  sahaja  gadis  itu  memberikan  satu  jelingan  tajam  pada  suaminya  itu.  Oh...  gelakkan  orang  ya,  aku  cubit  karang  baru  padan  muka. 
“Kalau  Sarah  nak  tahu,  Nuha  ni  memang  kuat  melatah.  Sejak  kahwin  ni  makin  menjadi-jadi  pula  latahnya.”  Nuha  Qareena  sekadar  mencebik.  Aku  dah  agak  dah,  mesti  ada  aje  idea  dia  nak  kenakan  aku.  Tak  aci  betul!
“Mana  ada  lah.  Sesedap  strawberi  aje  mengata  orang,  abang  ni.  Baik  minta  maaf  sekarang  kalau  tak  ada  juga  orang  yang  tidur  luar  malam  ni.”  Nuha  Qareena  mengangkat  kening  double  jerk.  Sengaja  dia  mahu  takutkan  suaminya  itu  namun  usahanya  tidak  menjadi.
“Amboi,  terus  dia  sentap  tu.  Okay,  abang  tak  nak  minta  maaf.  Malam  ni  kita  tengok  siapa  menang.  Alright?”  Tengku  Avian  sekadar  tersengih  nakal.  Mikael  Izzat  dan  Qhabel  Qusyairi  masing-masing  tergelak  mendengarnya.  Hati  bertutur  gembira  apabila  melihat  isterinya  sudah  makin  panjang  muncungnya.  Asfar  Sarahah  menggelengkan  kepala  sambil  tersenyum  suka  melihat  pasangan  suami  isteri  itu. 
“Nuha  nak  pergi  sana  kejap.  Jom  Sarah.”  Ujar  Nuha  Qareena  dengan  nada  geram.  Seketika  kemudian  dia  terus  berjalan  memimpin  lengan  Asfar  Sarahah.  Takpe  lah,  Nuha.  Suami  sendiri  pun.  Hatinya  getus.
Ketika  itu  Datin  Zulaikha  bersama  Tengku  Avian  sudah  ditegur  oleh  seorang  lelaki  Cina  berbadan  gempal  dan  mereka  nampak  rancak  sungguh  berbual.  Mungkin  salah  seorang  rakan  niaga  suaminya.  Ahli  korporat  lah  katakan...  Sana  sini  ada  sahaja  yang  akan  menegurnya.
“Eh,  duduklah  Rai.  Yang  you  berdiri  tu  buat  apa?”  tegur  Qhabel  Qusyairi  apabila  ternampak  Siti  Raihanah  yang  sudah  tiba  dengan  gaun  satin  beropol  berwarna  hitam  itu.  Rambutnya  disanggul  tinggi  membuatkan  mukanya  kelihatan  lebih  kemas  berbanding  imejnya  dulu  yang  tidak  ubah  seperti  vokalis  Iron  Maiden.  Matanya  yang  sepet  dikenakan  eyeliner  hitam  dengan  tebal.  Manakala  bibir  mungilnya  dicalit  lipstick  merah  bata  sekaligus  menarik  perhatian  sesiapa  sahaja  yang  memandangnya.  Wanita  itu  tersenyum  penuh  mesra  apabila  disapa  sebegitu.
Nuha  Qareena  yang  perasan  akan  kehadiran  wanita  itu  hanya  membuat  muka  selamba.  Tadi  sengaja  dia  mahu  melarikan  diri  dari  suaminya  itu  bukannya  disebabkan  merajuk.  Tetapi  dia  tiba-tiba  teringin  hendak  mengambil  angin  pantai  di  luar.  Terasa  begitu  nyaman  sekali.  Wajah  Asfar  Sarahah  di  sisi  dipandangnya.  Rambut  lurus  milik  rakannya  itu  sedikit  serabai  apabila  ditiup  angin  malam.
“Buat  malu  aku  aje  tadi  tau.  Kau  ni  pun  satu.  Nak  tegur  pun  agak-agaklah  public  kot.”  Nuha  Qareena  merungut  seraya  menjuihkan  bibirnya.
“Alaa...  dengan  suami  sendiri  pun  nak  malu.  Apalah  kau  ni.  Lagipun,  aku  tengok  Avian  suka  sangat  menyakat  kau.  Kau  tak  payah  nak  malu  sangat  lah  sebab  nanti  terkantoi  juga  latah  kau  tu.”  Asfar  Sarahah  bernada  memujuk  tetapi  sempat  memerli  rakannya  itu.  Lama  juga  rasanya  tak  menyakat  kawan  aku  seorang  ni.  Tiba-tiba  dia  tergelak  kecil  melihat  reaksi  Nuha  Qareena  yang  semakin  masam  mukanya.
“Hampeh!  Kau  gelakkan  aku,  ya?”  soal  Nuha  Qareena  sambil  memandang  tajam.  Tak  habis-habis  nak  mengenakan  orang!
“Betul  lah.  Itulah  dulu  aku  ajak  kahwin  dengan  Dr.  Asyraf  tu  kau  tak  nak...”
“Kalau  setakat  dia  syok  kat  aku  tapi  aku  tak  syok  kat  mamat  tu  nak  buat  apa?  Buat  perabih  bateri  je.”
“Amboi,  mulut  kau.  Dulu  zaman  sekolah  kau  juga  yang  beria-ia  tampal  gambar  dia  kat  dinding  bilik  dorm  kita.  Kau  pikir  aku  tak  tahu  ke  usaha  demi-cinta-sanggup-ku-renangi-lautan-api  kau  tu?”  Asfar  Sarahah  sudah  mengangkat  keningnya.  Sengih  mengusiknya  masih  belum  cair.
“Itu  hikayat  dulu.  Dah  zaman  P.Ramlee.  Dah  berlapuk  dah  pun.  People  change  okayI’m  not  that  Nuha  Qareena  anymore.”  Nuha  Qareena  membuat  muka  tiada  perasaan.  Kalau  nak  diikutkan  dahulu  dia  boleh  dikategorikan  sebagai  perempuan  yang  hidung  tak  mancung  pipi  tersorong-sorong.  Tapi,  putaran  masa  betul-betul  mengubah  siapa  dirinya  sekarang.  Mungkin  sahaja  kerana  dia  sudah  pun  matang  dalam  menilai  diri  sendiri.  Sebab  itulah  sikap  peribadinya  kini  lebih  elok  berbanding  dahulu.
You  know, masa  kita  tahu  yang  dia  tu  tanggang  moden  aku  pun  tak  percaya  sebenarnya.  Sebab  sekali  kita  tengok  muka  Asyraf  tu  suci  aje  tapi  bila  dengan  mak  dia,  I  don’t  know  how  to  describe  it  but...  From  that  moment,  rasa  suka  aku  terhadap  dia  dah  mula  pudar.  Sebab  aku  tahu  bila  seseorang  lelaki  itu  tak  hormat  pada  ibunya  tidak  mustahil  perempuan  lain  pun  dia  akan  buat  perkara  yang  sama.”  Bibir  Nuha  Qareena  sudah  terkamit-kamit  berucap  penuh  perasaan.  Asfar  Sarahah  hanya  sekadar  tersenyum  geli  hati.                    
It’s  like  the  end  of  your  fairytales,  huh?”  suara  Asfar  Sarahah  menerjah  lagi.
Yeah,  until  todayLiving  with  new  fairytale and  a  new  prince  charming.”  Kelibat  Tengku  Avian  dikerling  sekilas.
“Nuha,  actually  aku  nak  kau  tahu.  Aku  tak  sanggup  tengok  kau  bersedih  lagi.  Aku  tahu  dulu  kau  terlampau  minat  kat  dia.  Aku  faham  macam  mana  perasaan  kau.  Let  bygones  be  bygones,  okay?  Sekarang  ni,  kau  dengan  Avian  memang  serasi  betul.  Bila  aku  tengok  je  aku  dah  rasa  bahagia.  Sejuk  aje  hati  ni  tau.”  Asfar  Sarahah  segera  mencapai  tangan  Nuha  Qareena.  Dia  betul-betul  mengharapkan  rakannya  yang  seorang  itu  sentiasa  bahagia.  Nuha  Qareena  hanya  mampu  tersengih. 
“Dahlah,  tak  payah  nak  touching-touching.  Cukuplah  cerita  pasal  hikayat  aku,  kau  tu  bilanya  nak  kahwin?”
“Tengah  tunggu  masa  je  ni.  Kalau  ada  rezeki  adalah  kalau  tak,  aku  membujang  ajelah  sampai  ke  tua.”  Nada  suara  Asfar  Sarahah  kedengaran  seperti  mengendur.  Nuha  Qareena  mengerutkan  dahi.  Laa...  kenapa  pula  ni?  Hatinya  sempat  bermonolog.  Bahu  rakannya  itu  diraih  perlahan.
“Lagipun  lama-lama  nanti  dah  tak  laku.  Perempuan  bukan  macam  bedak  sejuk.  Lagi  lama  simpan  lagi  berkualiti.  Women  are  like  flowers,  the  fresher,  the  better  they  are.
“Okey,  Nuha.  You’re  right  after  all.”
“Takkan  lah  anak  dara  jenis  hottie  fresh  from  the  oven  macam  kau  ni  tak  ada  sesiapa  tersangkut  kot.  Mengarutlah.  Aku  rasa  mesti  ada  punya.  Kau  jangan  lah  risau.”  Nuha  Qareena  cuba  memujuk.  Tiba-tiba  sahaja  pinggangnya  dipeluk  seseorang  dari  arah  belakang.
“Sayang,  dah  tak  sudi  ke  temankan  abang  duduk  kat  meja  tu?”  Suara  Tengku  Avian  pecah  di  tepi  telinganya.
“Nuha,  aku  duduk  dulu  tau.  Tak  nak  lah  kacau  time  orang  tengah  love  is  in  the  air.”  Usik  Asfar  Sarahah  seraya  pergi  dari  balkoni  dewan  Seri  tersebut.  Muka  Nuha  Qareena  sudah  merah  padam.  Terdengar  suara  gelak  kuat  dari  lelaki  itu.  Apahal  pula  Tengku  Avian  ni?  Tak  serik-serik  lagi  nak  menyakat  orang.  Gerutunya  dalam  hati.
“Jomlah  masuk  dalam.  Karang  selesema  pula,  jenuh  abang  nak  jaga.”  Tengku  Avian  masih  lagi  dengan  sisa  ketawanya  sambil  hidung  comel  gadis  itu  dicuit.  Riak  wajah  isterinya  yang  berubah  begitu  menggelikan  hati.  Nuha  Qareena  masih  sempat  dengan  bibirnya  dijuihkan  tanda  protes.
“Jangan  nak  juihkan  bibir  tu,  sayang.  Nanti  abang  ambil  getah  rambut  ikat  bibir  awak  tu.  Nak?”  usik  Tengku  Avian  dengan  muka  yang  serius  namun  sebenarnya  dia  sedang   menahan  ketawanya  melihat  wajah  Nuha  Qareena  yang  masam  kelat  itu.
Nuha  Qareena  terus  menghenyakkan  punggungnya  ke  kerusi.  Tengku  Avian  yang  masih  dengan  senyumannya  sesekali  melirik  ke  arah  isterinya.  Matanya  tidak  lekang  melirik  ke  wajah  itu.  Perlahan-lahan  dia  berlalu  menuju  ke  belakang  pentas  diiringi  pembantu  peribadinya.
“Avian  mana,  Nuha?”  tanya  Datin  Zulaikha  yang  baru  sahaja  selesai  berbual.  Lentok  suaranya  kedengaran  sedikit  mesra.  Mesra  yang  dbuat-buat  boleh  lah.  Nuha  Qareena  memalingkan  kepalanya  mencari  kelibat  suaminya  itu  di  sekitar  dewan  tetapi  tiada.
“Rasanya  Avian  pergi  jumpa  member  lama  dia  tadi.”  Jawab  Nuha  Qareena  ringkas.
Raihanah  yang  mendengarnya  sudah  tersenyum  sungging.  Nampak  sangat  Avian  dah  bosan  duduk  dengan  perempuan  keparat  tu.  Tuturnya  jahat  dalam  hati.
Ladies  and  gentlemen,  the  one  and  only.  Let  us  give  a  big  hands  to  our  Mr.  Tengku  Avian!”  Nuha  Qareena  yang  sedang  menghirup  minuman  itu  terus  tersedak  lalu  saki  baki  air  tersebut  mendarat  selamat  ke  wajah  Raihanah.  Belakangnya  segera  ditepuk  lembut  oleh  Asfar  Sarahah.  Muka  putih  melepak  milik  Raihanah  kelihatan  merah  padam  kerana  menahan  marah.  Datin  Zulaikha  pula  sangat  terperanjat  dengan  tindakan  mengejut  Nuha  Qareena  lalu  dengan  pantas  mengelap  wajah  mulus  puteri  kesayangannya  itu.
Sorry.  Out  of  control.”  Tutur  gadis  itu  selamba.
Tanpa  menghiraukan  pandangan  tajam  dua  insan  di  hadapannya,  Nuha  Qareena  terus  sahaja  menumpukan  sepenuh  perhatiannya  ke  arah  pentas.  Wajah  suaminya  yang  duduk  di  atas  kerusi  berhadapan  sebuah  piano  itu  dipandangnya  lama.  Apa  pula  dia  buat  kat  atas  pentas  tu?  Nak  menari  tango?  Hish,  apa  aku  mengarut  ni?
“Assalamualaikum.  Tonight,  I’m  gonna  present  this  song  to  my  lovely  dearest  wife.  That  lady  in  turqoise  on  the  right  corner.  I  want  you  to  know  that,  saya  terlalu  sayangkan  Nuha  Qareena  and  forever  with  you,  dear.  Izinkan  lah  saya  mencintai  awak  dengan  sepenuh  hati  saya.  Terimalah...”  Tutur  Tengku  Avian  sebelum  memainkan  piano  itu.  Wajah  Nuha  Qareena  yang  merona  merah  dikerlingnya  sekilas.  Gadis  itu  merasa  serba  salah. 
Dewan  itu  sudah  gamat  dengan  tepukan  orang  ramai.  Lebih-lebih  lagi  dua  orang  rakannya  yang  bersorak  teruja  di  meja  makan  tersebut.  Bulat  mata  Raihanah  menyaksikan  persembahan  itu.  Di  dalam  hatinya  sudah  menyumpah  seranah. 
Sudah  berkurun  betul  aku  tak  main  piano.  Nak  kena  asah  balik  skill  terpendam  aku  ni.  Getus  Tengku  Avian  dalam  hati.         

Going out tonight, changes into something red
Her mother doesn’t like that kind of dress
Everything she never had
She’s showing off
Driving too fast, moon is breaking through her hair
She said it was something that she won’t forget
Having no regrets is all that she really wants

We're only getting older baby
And I’ve been thinking about you lately
Does it ever drive you crazy
Just how fast the night changes
Everything that you’ve ever dreamed of
Disappearing when you wake up
But there’s nothing to be afraid of
Even when the night changes
It will never change me and you

Chasing her tonight, doubts are running ‘round her head
He’s waiting, hides behind his cigarette
Heart is beating loud, she doesn’t want it to stop
Moving too fast, moon is lighting up her skin
She’s falling, doesn’t even know it yet
Having no regrets is all that she really wants

We're only getting older baby
And I’ve been thinking about you lately
Does it ever drive you crazy
Just how fast the night changes
Everything that you’ve ever dreamed of
Disappearing when you wake up
But there’s nothing to be afraid of
Even when the night changes
It will never change me and you

Going out tonight, changes into something red
Her mother doesn’t like that kind of dress
Reminds her of the missing piece of innocence she lost

We're only getting older baby
And I’ve been thinking about you lately
Does it ever drive you crazy
Just how fast the night changes
Everything that you’ve ever dreamed of
Disappearing when you wake up
But there’s nothing to be afraid of
Even when the night changes

It will never change, baby
It will never change, baby
It will never change me and you


Nuha  Qareena  tergamam  saat  bait-bait  lirik  tersebut  menyapa  telinganya.  Wajah  Tengku  Avian  direnungnya  lama  cuba  mencari  kebenaran  dan  ketulusan  dari  kata-katanya  sebentar  tadi.  Hatinya  begitu  tersentuh  tatkala  Tengku  Avian  meluahkan  perasaannya  sebentar  tadi.  Tanpa  mampu  tertahan  lagi  bibirnya  terukir  senyuman  kebahagiaan.  Selesai  sahaja,  Tengku  Avian  mencari  anak  mata  Nuha  Qareena  yang  masih  duduk  itu.  Dia  terus  menapak  turun  menuju  ke  arahnya.  Pandangan  mereka  bertaut.  Tengku  Avian  dapat  merasakan  hatinya  berkocak  dengan  pandangan  Nuha  Qareena  yang  dirasakan  telus  ke  hati.  Does  falling  in  love  means  you  have  to  fall  for  love  songs  too?  Senyum  terus  menarik  pinggir  bibir.  Mata  hazel  milik  Nuha  Qareena  bening  merenung  mata  lelaki  itu.  Tanpa  disedari  air  mata  jatuh  berjuraian  mencemar  pipinya.  Tangan  gadis  itu  diraih  dalam  pegangan.  Say  it  best  when  we  say  nothing  at  all.   

......................................................................................................................................................

So,  ladies  and  gentlemen.  This  brave  man  will  perform  the  Drowned  Alive!  Are  you  all  ready?  May  I  present  to  you  Mr.  Thaqiff  Omar!”  suara  pengacara  itu  bergema  membuatkan  seluruh  warga  dewan  semakin  gamat  dengan  sorakan.  Tengku  Avian  dan  yang  lain-lain  sudah  terkejut  mendengar  pengumuman  tersebut.  Asfar  Sarahah  menarik  senyum.  Short  notice!  Thaqiff  sudah  berpakaian  serba  ringkas  dengan  mengenakan  T-shirt  hitam  bersama  seluar  track  suit.  Beberapa  pembantunya  sibuk  menyediakan  bekas  kaca  yang  diisi  air  untuk  menjayakan  aksinya  itu.
“Biar  betul.  Tu  Thaqiff  kan,  Avian?”  tanya  Datin  Zulaikha  pada  anaknya  itu  bagi  mendapatkan  kepastian.
Yes.”  Jawab  Tengku  Avian  dengan  mata  penuh  keterujaan  kerana  sebelum  ini  dia  tidak  pernah  tahu  akan  minat  mendalam  rakan  baiknya  itu  terhadap  silap  mata.
“Baiklah,  Encik  Thaqiff  akan  menyelam  di  dalam  air  dengan  kaki,  tangan  dan  matanya  diikat.  Dalam  masa  2  minit  beliau  akan  cuba  untuk  membuka  kesemua  gari  tersebut  menggunakan  kunci  yang  akan  kami  berikan.”  Pengacara  itu  memberi  penerangan  ringkas.
Dia  sempat  menoleh  pada  rakan-rakannya  yang  turut  terpegun  melihat  gaya  Thaqiff  yang  sungguh  berani  melakukan  aksi  yang  agak  berbahaya  itu.  Masing-masing  menunggu  tindakan  lelaki  itu  seterusnya.  Kelihatan  Thaqiff  terus  sahaja  memasukkan  dirinya  ke  dalam  bekas  berisi  air  dengan  kepalanya  masih  terkeluar.  Sebelum  pembantunya  menutup  penutup  bekas  tersebut  lelaki  itu  pantas  mengunci  kedua-dua  kaki  dan  tangannya  dengan  menggunakan  gari.  Kemudian  pembantunya  menutup  matanya  dengan  mengikat  sehelai  kain  berwarna  hitam.
“Avian,  angin  apa  dia  tiba-tiba  nak  buat  magik  ni?”  soal  Mikael  yang  sudah  agak  risau  melihat  kebolehan  Thaqiff  itu.
“Kerja  gila.  I  hope  he  knows  what  he’s  doing.”  Qhabel  pula  bersuara  sambil  mata  tidak  berkelip  memandang  ke  arah  pentas.
“Kalau  bukan  kerja  gila  tu  bukan  Thaqiff  namanya  tu.”  Gumam  Tengku  Avian  seraya  tersenyum  segaris.
Thaqiff  kelihatan  agak  bersemangat  untuk  melakukan  aksi  itu.  Selepas  kaki,  tangan  dan  matanya  diikat  pembantunya  lantas  memasukkan  kunci  ke  dalam  air  tersebut.  Kemudian,  persiapan  terakhir  pembantunya  menutup  bekas  itu  lalu  mengunci  dengan  mangga.  Dengan  itu,  Thaqiff  terpaksa  menundukkan  kepala  dan  badannya  kerana  bekas  tersebut  teramatlah  sempit.  Bekas  penutup  itu  nampaknya  memang  disediakan  dua  lubang  tangan  supaya  Thaqiff  dapat  membuka  mangga  yang  terkunci.
“Silap  mata  bermula  sekarang!”  suara  garau  milik  pengacara  lelaki  itu  bergema  ke  seluruh  dewan.  Asfar  Sarahah  yang  merasa  perutnya  mula  memulas  lantas  bangun  dari  duduknya.
“Beb,  kau  nak  pergi  mana?”  soal  Nuha  Qareena  masih  dengan  muka  terujanya.  Wajah  rakan  lamanya  itu  kelihatan  resah  gelisah.
“Aku  nak  pergi  ladies  kejap.  Perut  tiba-tiba  memulas  pula.”  Beritahunya  sebelum  cepat-cepat  melangkah  ke  tandas  di  belakang  pentas.  Waktu  itu,  Thaqiff  sedang  cuba  membuka  gari  yang  mengikat  kakinya  menggunakan  satu-satunya  kunci  yang  diberikan.  27  saat  sudah  berlalu.  Kini  dia  cuba  membuka  gari  yang  mengikat  kedua-dua  belah  tangannya  pula.
Selesai  sahaja  membuang  hajat,  Asfar  Sarahah  terus  melalui  lorong  gelap  yang  menghubungkan  belakang  pentas  dengan  tandas  serta  bilik-bilik  kosong.  Salah  satunya  terang  dengan  cahaya  lampu.  Lalu  sahaja  depan  bilik  itu  Asfar  Sarahah  perasan  akan  suara  orang  menengking-nengking.  Tanpa  meragui  apa-apa  dia  terdengar  dialog  yang  berlaku  antara  2  orang  lelaki  di  dalam  bilik  tersebut.
“Kau  dah  buat  apa  yang  aku  suruh?  Aku  nak  pastikan  lelaki  tu  mati  sekarang  juga!  Kalau  tak  aku  tak  jamin  kau  dengan  bini  dan  anak-anak  kau  dapat  bernafas  lagi  macam  hari  ini!  Kau  faham  tak?!”  tengking  lelaki  kurus  itu.  Lelaki  yang  separuh  botak  itu  terpisat-pisat  seraya  menganggukkan  kepalanya.  Asfar  Sarahah  hanya  curi-curi  memandang  disebalik  dinding.  Dia  mula  terasa  tidak  sedap  hati.  Lelaki  mana  ni?  Thaqiff  ke?
“Aku  dah  tukar  kunci  tu.  Kunci  tu  untuk  gari  sahaja  tapi  bukan  untuk  mangga.  Jadi,  dia  takkan  boleh  terlepas.  Aku  yakin  sebelum  tibanya  4  minit  dia...”
“Dah  mampus!  Hahaha!  Itulah  yang  aku  nak  dengar!  Hahaha!  Bagus,  bagus  kerja  kau!”  ujar  lelaki  kurus  itu  sambil  menepuk-nepuk  bahu  lelaki  separuh  botak  itu.  Matanya  sudah  merah  menyala  menunjukkan  rasa  dendam.  Akhirnya  kau  akan  mati  juga  Thaqiff!  Ini  semua  untuk  kau,  Faris!  Aku  buat  semua  ni  untuk  menutut  bela  atas  kematian  kau!  Hatinya  menggerutu  puas.  Asfar  Sarahah  yang  merasa  agak  terkejut  itu  tanpa  sengaja  terlepaskan  telefon  bimbitnya  ke  lantai.
Lelaki  kurus  itu  tergamam  apabila  terdengar  bunyi  di  sebalik  dinding.  Dengan  itu  dia  memberi  isyarat  supaya  lelaki  separuh  botak  itu  memeriksa.  Sepantas  kilat  lelaki  separuh  botak  menangkap  lengan  Asfar  Sarahah  sehingga  membuatkan  gadis  itu  hampir  terjatuh  ke  lantai.
“Arghh!”  pecah  suara  Asfar  Sarahah  membuatkan  lelaki  jahat  itu  menutup  mulutnya  dengan  kasar.  Risau  juga  dia  sekiranya  ada  sesiapa  yang  terdengar  bunyi  jeritan  itu.
“Hei  perempuan!  Baik  kau  diam  kalau  tak  aku  sesah  dengan  besi  buruk  ni!”  lelaki  kurus  itu  terus  menutup  pintu  lantas  mencapai  tape  hitam  yang  tersadai  di  tepi  dinding.  Dalam  beberapa  saat  dia  terus  mengikat  kaki  dan  tangannya  dengan  menggunakan  tali.  Asfar  Sarahah  sudah  senyap  disebabkan  terlalu  takut.  Gadis  itu  terkial-kial  mahu  melepaskan  diri.
“Kau  jaga  perempuan  ni.  Jangan  biarkan  dia  terlepas.  Aku  nak  ke  depan  sekejap.”  Arah  lelaki  kurus  itu  sebelum  keluar  dari  bilik.
“Baik,  bos.”  Jawabnya.  Pada  masa  yang  sama,  Thaqiff  sudah  selesai  membuka  gari  di  tangan.  Lalu  dia  mengeluarkan  tangannya  melalui  lubang  di  atas  penutup  bekas  tersebut  seraya  membuka  mangga  dengan  kunci.
Tengku  Avian  dan  yang  lain-lain  mula  berasa  gemuruh  dan  sedikit  nervous  sekiranya  silap  mata  yang  ingin  dilakukan  lelaki  itu  tidak  menjadi.  Masing-masing  berdoa  agar  Thaqiff  selamat  menjayakan  aksi  berani  matinya  itu.
“Ya  Allah  Thaqiff,  janganlah  buat  aku  macam  ni.”  Ujar  Qhabel  sambil  menutup  matanya.  Mikael  yang  setia  memerhati  tanpa  sedar  menggigit  bibirnya  sehingga  berdarah.  Rasa  risaunya  menguasai  diri.
Come  on!”  laung  Tengku  Avian  separuh  risau  apabila  Thaqiff  seperti  tidak  boleh  membuka  mangga  itu.  Dia  mula  berasa  lain  macam.  Nuha  Qareena  sendiri  sedikit  pelik  apabila  Asfar  Sarahah  masih  belum  pulang  dari  tandas.  Mana  pula  kawan  aku  ni  pergi?  Lama  betul,  takkanlah  teruk  sangat  sakit  perutnya.  Gumamnya  dalam  hati.
Thaqiff  yang  sudah  tidak  cukup  nafas  itu  sedaya  upaya  cuba  membuka  mangga  tersebut  namun  hampa.  Dia  sendiri  tidak  menyangka  perkara  sebegini  akan  berlaku. Tak  mungkin!  Siapa  pula  yang  berani  tukar  kunci  aku  ni??                              
“Baik,  masa  sudah  tinggal  lagi  20  saat.  Nampaknya  suasana  sekarang  semakin  saspen  rasanya,  ya.”  Beritahu  pengacara  lelaki  itu.
Thaqiff  terus  cuba  dan  mencuba  membuka  mangga.  Tangannya  yang  licin  itu  menyukarkan  tindakannya.  Manakala  di  belakang  pentas,  Asfar  Sarahah  yang  perasan  lelaki  separuh  botak  itu  membelakangkannya  sudah  mendapat  idea.  Lelaki  itu  sibuk  menghubungi  seseorang.  Dia  baru  teringat  yang  dia  ada  menyimpan  sebilah  pisau  lipat  di  dalam  bootnya.  Serta-merta  Asfar  Sarahah  menggocangkan  kakinya  ke  bawah  sehingga  pisau  itu  terkeluar.  Dia  cepat-cepat  memusingkan  badan  agar  tangan  yang  diikat  ke  belakang  dapat  mencapai  pisau  tersebut.  Dengan  itu  dia  terus  memotong  kesemua  tali  yang  mengikat  anggota  badannya.  Selesai  sahaja,  kepala  lelaki  itu  dijadikan  sasaran  lalu  dihentaknya  sepenuh  hati  dengan  besi  buruk  dari  tepi  dinding.
PANG!
Tubuh  lelaki  itu  jatuh  terlentang  ke  lantai  tidak  sedarkan  diri.  Kaki  gadis  itu  pantas  melangkah  ke  hadapan  pentas  dengan  membawa  besi  buruk  tersebut.  Tengku  Avian  dan  yang  lain  sudah  semakin  berdebar.  Dah  masuk  3  minit  tetapi  tak  keluar-keluar  lagi.
“Eh,  Thaqiff  tu  okay  ke  tak  ni?”  soal  Datin  Zulaikha  pula.  Dia  sendiri  semakin  risau  apabila  melihat  lelaki  itu  sudah  seperti  kelam  kabut  tidak  setenang  tadi.  Tengku  Avian  mengerutkan  dahi.  Dia  hanya  sekadar  mendiamkan  diri.
“Bila  kau  nak  keluar  ni,  Thaqiff?!”  jerit  Mikael  dengan  bibirnya  yang  masih  berdarah.  Geram  sungguh  rasanya  melihat  lelaki  itu  masih-masih  tidak  keluar.
“Aku  tak  sanggup  nak  tengok  lagi.”  Qhabel  sudah  seperti  mahu  menangis.  Rasa  risau  bercampur  takut  menyelubungi  dirinya. 
Thaqiff  sudah  tidak  berdaya  lagi.  Dia  mengetuk-ngetuk  bekas  kaca  tersebut  memberi  isyarat  kecemasan  sebelum  terlambat.  Lelaki  kurus  yang  berdiri  di  tepi  dewan  hanya  menarik  senyum  sinis.  Tiba-tiba  kemunculan  Asfar  Sarahah  membuatkan  para  penonton  semakin  pelik.  Masing-masing  sudah  takut  akan  apa  yang  berlaku.
“Hiyarghh!”  dengan  sekuat  tenaga  Asfar  Sarahah  memecahkan  bekas  kaca  tersebut  sehingga  pecah.  Nafasnya  sendiri  kejap  turun  naik.  Tubuh  Thaqiff  yang  basah  kuyup  hampir  terkulai  layu.  Pentas  tersebut  dilimpahi  air  ke  serata  tempat.  Seluruh  warga  dewan  begitu  terpana  melihat  tindakan  mengejut  itu.  Tengku  Avian  dan  yang  lain-lain  sudah  berlari  menuju  ke  pentas. 
Nuha  Qareena  melopong.  Sarah?
Besi  buruk  di  tangan  dilepaskan  sebelum  dirinya  jatuh  menyembah  bumi.  Sebahagian  penonton  yang  masih  tergamam  pantas  memghulurkan  bantuan.  Nafas  lelaki  kurus  itu  turun  naik  menahan  rasa  amarah.  Tak  guna!!!
“Thaqiff!  Thaqiff!!”  sayup-sayup  terdengar  suara  orang  yang  amat  dikenalinya  di  telinga.  Dalam  beberapa  saat,  pandangannya  terus  gelap.  



No comments: