navi

h





Double A Ku 25






Mikael  sibuk  menguruskan  bahagian  pendaftaran  para  peserta.  Jari-jemarinya  tidak  mengenal  erti  penat  apabila  terpaksa  menanda  berpuluh  nama  yang  menghadiri  program  ‘Love  Match’  itu.  Namun,  dia  hanya  perlu  mengambil  30  orang  yang  terawal  sahaja  memandangkan  hari  jadi  Qhabel  semakin  hampir.
“Sila  masuk  ke  Bilik  A,  ya.  Terima  kasih.  Next!”
Seorang  pembantu  wanita  sedang  sibuk  berhubung  melalui  walkie-talkienya.
“Peserta  pertama  is  on  the  way.”
Roger.”
Hello!”  Muncul  kepala  seseorang  di  sebalik  pintu.  Seorang  wanita  yang  memakai  baju  kurung  kuning  air  tersenyum  mesra  apabila  melihat  Tengku  Avian  dan  Thaqiff  Omar  yang  sudah  siap  sedia  di  kerusi.  Pada  pandangan  mereka,  wanita  itu  agak  berumur  dan  lebih  tua  daripada  Qhabel. 
Nice  to  meet  youHave  a  seat.”  Sapa  Tengku  Avian  mesra. 
Nice  to  meet  you  too.”  Sapanya  kembali.  Apabila  diteliti,  wanita  ini  sedikit  pun  tidak  menunjukkan  sikap  kekoknya.
“Cik  Rohaya.”  Tengku  Avian  meneliti  resume  dan  salinan  pengenalan  diri  milik  wanita  itu.
Pengetua  sekolah.  Status  single.  Tapi...  sudah  beranak  tiga?! 
You  can  call  me  Ro.”  Wanita  itu  masih  dengan  senyum  duanya.  Tengku  Avian  mengerutkan  dahi.  Takkan  lah  si  Qhabel  tu  nak  kat  janda?  Aku  tak  boleh  bayangkan  mamat  tu  sibuk  menjaga  anak-anak  kecil.  Boleh  haru-biru  rumah  jadinya.  Tulang  rusuk  Thaqiff  Omar  disiku.  
Lelaki  itu  memandangnya  hairan.  Apa  hal?
Tengku  Avian  menunjukkan  salinan  pengenalan  diri  tersebut.  Terbeliak  mata  Thaqiff  Omar  apabila  membacanya.
Tetapi,  macam  mana  perempuan  ni  boleh  ada  anak  3  sedangkan  dia  masih  bujang?  Jangan-jangan... 
“Puan...  maaf  cik  Ro,  saya  nak  tanya  sedikit.  Cik  Ro  ni  dah  ada  anak  3  orang.  Betul?”
“Ya,  betul.”
“Kalau  dah  ada  anak  maksudnya  sudah  pernah  berkahwin?”
“Eh,  silap  tu!  Saya  masih  bujang  lagi.  Itu  cuma  anak-anak  angkat  saya.”
“Jadi,  cik  Ro  ni  cuma  ibu  angkat  sahaja  lah?  Masih  belum  berumah  tangga  lagi?”  Thaqiff  Omar  pula  menanyakan  soalan.
“Ya,  betul.”
“Baiklah,  cik  Ro.  Terima  kasih  kerana  sudi  datang.”  Tengku  Avian  memulangkan  semula  salinan  pengenalan  diri  Rohaya.   
“Jadi,  adakah  saya  diterima  masuk  untuk  program  ni?”
“Kami  minta  maaf.  Dalam  program  ni,  kami  tidak  menerima  wanita  yang  sudah  ada  tanggungjawab  lebih-lebih  lagi  sebagai  seorang  ibu.  Ini  kerana  prince  charming  a.k.a  encik  Qhabel  orangnya  masih  muda  serta  belum  bersedia  untuk  pikul  semua  tanggungjawab  ni.”  Terang  Thaqiff  Omar  dengan  lebih  lanjut.
“Oh.  Kalau  macam  tu,  saya  pergi  dahulu  lah  ya.”
“Baiklah,  terima  kasih.”
“Tapi,  katakanlah  sekiranya  saya  tiada  anak-anak  angkat,  adakah  saya  akan  diterima?”  secara  tiba-tiba  wanita  itu  kembali  menanyakan  soalan.  Seperti  tidak  berpuas  hati  sahaja  gayanya.
Thereotically.  Tapi...”
“Kalau  macam  tu  saya  akan  pulangkan  anak-anak  angkat  saya  ke  rumah  anak  yatim  itu  semula!”  Rohaya  tanpa  sedar  menepuk  meja  dengan  kuat  menyebabkan  lelaki-lelaki  di  hadapannya  terkejut. 
“Err...”  Mereka  berdua  berasa  serba  salah. 
“Boleh  kan?”  Thaqiff  Omar  memandang  Tengku  Avian.  Dia  membuat  isyarat  mata  yang  kurang  difahami  maksudnya.  Cepat-cepat  dia  berbisik  ke  telinga  lelaki  itu.
“Perempuan  ni  gila?  Dah  ambil  anak  angkat  nak  pulangkan  semula?”
“Kalau  gila  macam  mana  dia  boleh  jadi  pengetua  sekolah?”
“Aku  rasa  Qhabel  pun  tak  mahu  kalau  macam  ni!”
“Mana  kau  tahu  dia  tak  mahu?  Jangan-jangan  taste  dia  orang  tua-tua.”
Mereka  berdua  kembali  kepada  perbincangan.  Sekeping  kad  berwarna  emas  dihulur.
“Tahniah,  cik  Ro!  Cik  Ro  berjaya  masuk  ke  Top  10  program  kami.”  Ucap  Thaqiff  Omar  sambil  mengulurkan  kad  tersebut.  Dia  senyum  terpaksa.
“Terima  kasih!”  Wanita  itu  lalu  keluar  dengan  wajah  gembira  tetapi  tidak  bagi  Thaqiff  Omar  dan  Tengku  Avian.  Apalah  nasib  anak-anak  angkatnya  itu.
Tepat  pukul  5  petang,  Mikael  sudah  hampir  tidak  menang  tangan.  Terlampau  ramai  gadis  yang  datang  mahu  mencuba  nasib.
How’s  everything?”
So  far  so  good.”   
“Peserta  14  is  on  her  way.” 
Roger  that.”
“Hai.”
Hey.”
So,  you  penyanyi?”  Sebuah  kotak  sederhana  besar  diletakkan  ke  bawah.
Yup,  and  I  really  adore  you,  Encik  Thaqiff!”  Gadis  berambut  ikal  mayang  itu  tergedik-gedik  di  atas  kerusi  yang  didudukinya.  Sesekali  dia  menjeling  ke  arah  Tengku  Avian.
Okay...
“Nama  you  Qareera,  right?  Apa  yang  you  bawa  dalam  kotak  tu?”
“Oh,  ini  I  belikan  untuk  you  all.  I  beli  semua  ni  dari  Paris.  Baru  sahaja  balik  last  week.  Sedap  rasanya.  Try  lah!”  Gadis  itu  menyuapkan  brownie  ke  mulut  Thaqiff  Omar  dan  Tengku  Avian  dengan  selambanya.
 “Brownie  apa  ni?”  Tengku  Avian  terasa  seperti  mahu  memakannya  lagi.
Brownie  coklat  caramel  dengan  sos  bluberri  cheese.  Sedap  kan?  Tu  memang  favourite  I.””  Beritahunya  lagi  dengan  perasaan  teruja  apabila  dapat  bertemu  mereka.
“Ya,  sedap  betul.  Berlemak.”  Ujar  Thaqiff  Omar  tidak  berhenti  menyuapkan  brownie  tersebut  ke  dalam  mulut.  Gaya  orang  kebulur  pun  ada!
“Dia  ada  rasa  lemak-lemak  sedikit  sebab  ada  letak  kekacang.”
Tangan  menyuap  Tengku  Avian  terhenti  serat-merta.  Kekacang?  Thaqiff  Omar  terkejut  mendengarnya.  Tengku  Avian  allergic  dengan  kekacang!
What?!”  suara  lelaki  itu  meninggi.  Sudunya  terjatuh  ke  atas  meja  lantas  kepalanya  diangkat  memandang  wajah  Qareera. 
“Ada  kekacang?”  Matanya  seperti  tidak  percaya  bahawa  dia  sudah  makan  hampir  separuh  daripada  brownie  tersebut.  Dia  lalu  bangun  menuju  ke  tandas  dengan  segera.  Macam  mana  aku  boleh  tak  sedar?  Arghhh!  Dia  menutup  mulutnya  dengan  tangan.  Bibirnya  sudah  mula  membengkak.
Ke...  kenapa?”  tanya  Qareera  serba  salah.  Belum  sempat  Thaqiff  Omar  menjawab  sudunya  tiba-tiba  terkuis  sesuatu  yang  bergumpal  seperti  rambut  di  dalam  brownie.  Kepalanya  mencerna  apa  yang  dilihatnya  sekarang.  Betulkah  apa  yang  aku  nampak  ni?
“Li...  lip...  lipas!!!”
“Arghhhh!”  Kali  ini  giliran  Thaqiff  Omar  pula  berlari  ke  tandas.  Mikael  sedikit  terkejut  mendengar  bunyi  pekikan  dari  Bilik  A.  Apa  kena  pula  tu?
“Encik  Thaqiff,  kenapa  ni?  Apa  yang...”  Qareera  tidak  berganjak  dari  situ.  Dia  sendiri  tidak  tahu  apa  yang  sudah  terjadi.  Dia  kemudiannya  melihat  bekas  brownie  tersebut  yang  hampir  kehabisan.
“Alamak!  Pecah  tembelang  aku!  Kek  ni  aku  beli  kat  tepi  jalan  sahaja  sebenarnya.  Patutlah  makcik  tu  jual  harga  murah  gila.  2  bekas  RM 10  sahaja.  Apa  aku  nak  buat  ni?”  Qareera  semakin  cemas.
"Kenapa  bising-bising  ni?”  marah  Mikael  apabila  melihat   Tengku  Avian  dan  Thaqiff  Omar   tiada  di  dalam  bilik  tersebut,  yang  tinggal  hanya  Qareera  seorang.
“Mana  Tengku  Avian  dengan  Thaqiff  Omar?”  Tanya  Mikael  naik  angin  apabila  melihat  meja  kosong  tanpa  penghuni.
Toilet.”  jawab  Qareera  pendek.  Dia  betul-betul  ketakutan. Takut  sekiranya  dia  disaman!
“Takkan  pergi  tandas  sampai  dua  orang  sekali?”  Ujar  Mikael  sebelum  ternampak  bekas  brownie  di  atas  meja.  Timbul  perasaan  syak  wasangka.  Matanya  lantas  memandang  Qareera  dan  brownie  tersebut  silih  berganti.



.................................................................................................................................



Thaqiff  Omar  masuk  ke  Bilik  A  dengan  muka  masam  mencuka.  Siapa  sangka  lelaki  yang  macho  sepertinya  boleh  takut  lipas?  Menjerit  di  hadapan  perempuan  pula  tu!  Arghhh,  mana  nak  sorok  muka  ni?!
Listen,  I  don’t  know  who  the  hell  are  you  but  I  know  yang  saya  patut  saman  awak!  Awak  kenal  tak  saya  ni  siapa?!”  tengking  Tengku  Avian  dengan  muka  memakai  mask.  Bibirnya  yang  sudah  membengkak  teruk  itu  terasa  sangat  memeritkan.  Tapi  salah  aku  juga,  tidak  bertanya  mengenai  kandungan  brownie  tersebut.  Ah,  lantaklah!
“Ke...  kenal.  Tengku  an...  anak  err...  Dato’  Zarif.”  Tergagap  Qareera  menjawabnya.  Matanya  hanya  menghala  ke  lantai.  Habislah  dia  sekiranya  berita  ini  sampai  ke  pengetahuan  Datin  Zulaikha! 
“Awak  kenal  tak  sebelah  saya  ni  siapa?!”  mata  Tengku  Avian  membesar  tidak  ubah  seperti  mata  watak  antagonis  Siska  dalam  sinetron  Bawang  Merah  Bawang  Putih.  Thaqiff  Omar  di  sebelah  memandang  geram  sambil  memeluk  tubuh.
“Err...  Encik...  err...  Thaqiff.  Thaqiff  Omar  yang...”
“Awak  sedar  tak  apa  yang  awak  dah  buat?”
“Sedar...  Tengku.”
“Lain  kali,  periksa  dahulu  tahap  kebersihan  makanan  yang  awak  beli  tu,  faham?  Bukan  main  beli  sahaja!  Baru  balik  Paris  konon!  Takkanlah  Paris  jual  brownie  ada  lipas!  Entah-entah  beli  dekat  pasar  malam  mana  entah!”  Thaqiff  Omar  sudah  menyeringai  menahan  marah.
“Saya  mi...  minta  maaf...  saya  tak  ta...  tahu  pun  emm  dalam  tu...  a...  ada  lipas...” 
“Alasan!  You  tahu  tak  kalau  perkara  ni  sampai  ke  pengetahuan  Datin  Zulaikha,  I  tak  tahu  apa  yang  akan  terjadi  pada  youShe’s  an  unpredictable  person.  Apa-apa  pun  dia  boleh  buat.  You  tak  takut?” 
“Saya  tahu...  sa...  sa...  saya  minta...  ma...  maaf...  saya  janji...  tak...  bu...  buat  lagi!”
“Bibir  saya  bengkak  sebab  brownie  tu,  awak  tahu  tak?!  Kalau  ditakdirkan  bibir  saya  jadi  cacat  selepas  ni,  siap!  Saya  akan  cari  awak  sampai  ke  lubang  cacing,  faham?!”  marah  Tengku  Avian  sebelum  menyedari  bibirnya  masih  sakit.
“Fa...  faham!”
“Awak  ni  kira  bernasib  baik  saya  tak  ambil  tindakan,  tahu?  Awak  nak  ke  saya  report  polis?!”
“Tolong  lah,  jangan...  report... po... polis!”  Qareera  seperti  mahu  menangis.  Apalah  nasibnya  berlaku  perkara  sedemikian. 
“Kalau  macam  tu  sila  keluar.  Sekarang!”  marah  Thaqiff  Omar  sambil  menudingkan  jari  ke  pintu  keluar. 
Get  out  before  I  change  my  mind,  lady.”  tingkah  Tengku  Avian  seraya  memicit  kepalanya.
Langkah  yang  terasa  lemah  dikuatkan  juga  untuk  keluar  dari  bilik  tersebut.  Menghiraukan  mata-mata  yang  sedang  menjelingnya  penuh  amarah. 



.................................................................................................................................



 “So,  your  name  is  Emma.  Age  25.”
“Hmm.”  Gadis  itu  langsung  tidak  membuka  mulut.  Di  tangannya  memegang  erat  sebuah  kotak  kecil.
Nurse  in  HKL.”  Tengku  Avian  membaca  satu  persatu  resume  gadis  itu.
“Hmm.”  Masih  dengan  nada  yang  mendatar.  Thaqiff  Omar  memandang  pelik.  Perempuan  ni  kata  bisu  tak,  nak  kata  pekak  pun  tak.  Dia  menggaru  kepala. 
So,  cik  Emma?”
“Hmm?”  kali  ini  dia  mendongak.  Thaqiff  Omar  terpegun  melihat  bulu  matanya  yang  begitu  lentik. 
SubhanAllah!
Hampir  dia  sangka  seperti  bulu  mata  unta!  Terlalu  cantik  ciptaan  Allah  ini.  Tanpa  sedar  dia  memuji  gadis  itu.
“Apa  yang  you  tenung  tu?”  Tengku  Avian  mula  mengesyaki  sesuatu.
“Kotak.”  Ternyata  bukan  jawapan  itu  yang  diinginkan.
“Kotak?  Apa  yang  ada  di  dalam  tu?”
“Kotak.”  Nadanya  seperti  sengaja  mahu  meminta  pelempang.
“Dalam  kotak  ada  kotak?”  Tengku  Avian  berasa  sedikit  jengkel.
“Hmm.”
“Apa  yang  you  nak  buat  dengan  kotak  tu?”  Thaqiff  Omar  terasa  seperti  dipermainkan.
“Nak  tengok  lah.”  Ujar  Emma  tidak  lepas  daripada  memandang  kotak  tersebut.
“Err...  cik  Emma  ni...  okay  ke?”  Dari  segi  penampilan  gadis  itu,  nampak  sihat  walafiat  sahaja.  Muka  cun  tetapi  otaknya  tidak  centre!  Betul  lah  kata  pepatah  don’t  judge  a  book  by  it’s  cover,  siapa  sangka  perempuan  cun  rupanya  gila.  Terpantun  lah  pula!
Okay.”  Jawabnya  lagi. 
“Saya  nak  tanya  apa  yang  ada  dalam  kotak  yang  di  dalam  kotak  tu?”
“Kotak.”  Perempuan  ni  betul-betul  naikkan  darah  aku. 
“Cik  Emma,  I  rasa  you  ni  ada  masalah.”  Tengku  Avian  meluahkan  rasa  hatinya.  Kegeraman  tahap  melampau  cuba  ditahan  sebaik  mungkin.
“Dalam  kotak  ni  ada  macaw.”  Jawapan  yang  dikehendaki  terkeluar  juga  akhirnya!  
Macaw?”  Kalau  di  dalam  komik,  tentu  di  atas  kepala  mereka  kini  penuh  tanda  soal  yang  pelbagai  saiz.
“Ya,  macaw.  Burung  kakak  tua.  Tak  percaya?”  mukanya  didongakkan.  Jelas  sekali  bulu  matanya  itu  dapat  menawan  hati  sesiapa  sahaja.
“Mana  kami  nak  percaya  kalau  kotak  pun  tak  buka  lagi.”  Tengku  Avian  sudah  mula  fed  up.  Lebih-lebih  lagi  bibir  bengkaknya  berdenyut  sekaligus  menguji  tahap  kesabarannya.
“Kita  tunggu.”  Kata-kata  gadis  itu  dibiarkan  tanpa  balasan.
Senyap.
Tiada  pergerakan  mahupun  reaksi.
“Tunggu  apa?”  Hanya  Thaqiff  Omar  yang  masih  setia  melayan.  Atau  dengan  erti  kata  lain  masih  bersabar.
“Tunggu  kotak  ni  terbuka.”
Tengku  Avian  dan  Thaqiff  Omar  berpandangan  sesama  sendiri  seraya  menghela  nafas  keberatan.  Mereka  menunggu  dengan  terpaksa.  Terasa  bahang  yang  semakin  marak  dia  antara  mereka.
10  minit  kini  berlalu.
“Berapa  lama  lagi  nak  tunggu?”  Thaqiff  Omar  sudah  bosan  menghadapi  karenah  gadis  itu  yang  sengaja  membuang  masa  mereka.
“Tak  berapa  lama.”
“Lama  lagi  ke  ni,  cik  Emma?”  Tengku  Avian  sudah  mula  hilang  sabar.  Sumpah  aku  rasa  nak  baling  je  kotak  tu  ke  dinding  dan  pijak-pijak  sampai  lumat!
“Belum  lagi.”  Mata  Emma  masih  pada  kotak. 
“Cik  Emma!”  Tengku  Avian  seperti  mahu  menelannya  hidup-hidup  sekarang  juga.
“Ya.”
“Terima  kasih  kerana  sudi  datang.  Cik  boleh  keluar  sekarang.  Pintu  keluar  belakang  tu  sahaja.”  Lelaki  itu  lalu  menudingkan  pintu  di  belakang.  Sakit  betul  hatinya  melayan  gadis  itu.
“Kejap.  Dah  nak  terbuka!”  jeritnya  tiba-tiba.  Mematikan  tindakan  Tengku  Avian.
“Nak  terbuka  apanya?!”  kali  ini  Tengku  Avian  pula  menjerit.
“Kotak.”
“Kenapa  you  tak  buka  sendiri  sahaja?!”  cadang  lelaki  itu  masih  cuba  untuk  menahan  marah  yang  meluap-luap.
“Tak  surprise  lah  kalau  macam  tu.”
“Arghhh!!!”  Tengku  Avian  memegang  kepala  kerana  tertekan.  Boleh  gila  aku  kalau  macam  ni!
Thaqiff  Omar  yang  berasa  geram   cepat-cepat  membuka  kotak  tersebut  dengan  kasar  tetapi  ditepis  oleh  Emma.  Rasa  geramnya  itu  mengatasi  segala-galanya.
“Hah,  parrot!”  Thaqiff  Omar  begitu  excited  melihat  burung  tersebut.  Cantik  sungguh  warnanya!  Hilang  terus  rasa  marah  bercampur  geramnya  terhadap  gadis  itu.
“Ini  macaw  lah!”  celah  Emma  dengan  muka  tiada  perasaan.  Innocent  habis!
Macaw  dengan  parrot  sama,  cik  Emma.”  Jawab  Thaqiff  Omar  dengan  lembut.  Nampak  tak  yang  aku  ni  boleh  dikatakan  gentleman  orangnya?  Walaupun  berhadapan  dengan  manusia  biul  dan  menyakitkan  hati  macam  perempuan  ni.
Macaw  dengan  parrot  lain.”
“Sama,  cik  Emma.  Saya  tahulah!”  Thaqiff  Omar  memeluk  tubuh.  Dia  ini  memang  sengaja  mahu  mencari  gaduh  dengan  aku  ke  apa?  Tengku  Avian  memandangnya  tajam  seperti  mahu  tembus.  Giginya  diketap  sedaya  upaya  mahu  menahan  rasa  marah.
“Ini  bukan  parrot.  Ini  macaw.”  Emma  masih  tetap  dengan  pernyataannya.
“Macam  ni  lah.  I  tak  kisah  burung  ni  macaw  ke  parrot  ke  ayam  ke  kambing  ke  apa,  I  nak  you  keluar!  Sekarang!”  Tengku  Avian  menengking  sambil  penumbuknya  menghentam  meja  menghasilkan  gegaran  yang  maha  hebat.  Menggambarkan  betapa  menggunungnya  amarah  yang  dikumpul  sedari  tadi.  Cukup  membuatkan  Emma  terangkat  dari  tempat  duduknya.





No comments: